mapTérkép

mapElérhetőségek
00421-(0)31/552 4465
Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

A Szent György-templom

Városunk legrégibb történelmi és szakrális emléke, amelynek helyén már a korai Árpád-korban is állt egy (valószínűleg) fatemplom. A mai kőtemplom román kori alapja (amelynek legrégibb részei a szentély, a főhajó és a torony) a hagyomány szerinti 1329-es esztendőben épült. Ebből az Anjou-korból származnak a templom egykori gazdag freskóábrázolásainak töredékei is: a szentély Szent Miklós- és Krisztus-ábrázolásai, valamint a főhajó külső falán látható Kálvária-freskó. A templom titulusa, védőszentje Szent György volt, a kegyúri család pedig minden bizonnyal a Pókateleki Szomor (Zomor), majd a rokon Pókateleki Kondé család lett, akik a templom kriptáját temetkezési helyül is használták, egészen a 18. század végéig.Nagyobb átalakítást 1518-ban ért meg az épület, amikor késő gót stílusban átépítették, illetve egy mellékhajóval is bővítették. Ekkor már állt a magát a templomot, illetve az azt körbevevő temetőt és a temetői kápolnát is magába foglaló magasabb kőfal, az ún. Szentfundus (Sacere), amely „szerdahelyi várként” őrződött meg a népi emlékezetben.
Az 1600-as évek elején új kegyura lett a templomnak: Szerdahely új birtokosa, a Pálffy család (az egyház, illetve a templom életében azonban továbbra is fontos szerepet töltöttek be a Kondék). A reformáció korában a szakrális helyet rövid ideig (1631-től 1647/50-ig) a reformátusok használták.
Mária Terézia uralkodásának elején (1742–43-ban), Laszlovszky Márton Adalbert plébánosi működésekor a teljes épületet restaurálták, bővítették, illetve emelték/magasították. A barokkizálás során egykori gótikus jellegét vetkőzte le a templom: magasabbak lettek a falai, tágasabbak az ablakai, díszesebb a beltér, s emelték, magasították a tornyot is, amelybe órát helyeztek (az óramestert a város fizette). Az egykori gótikát az épület csupán néhány eleme őrizte meg, mint például az újjáépített toronysisak és a fiatornyocskák, a szentély belső tere, a régi, falba épített szentségház és a már korábban említett freskók.
A templom főoltára ekkor az 1728-ban emelt, a mártír Szent Györgynek ajánlott oltár volt, amelynek a csúcsát a Szentháromság szobra koronázta, s melyet balásfai Orosz Pál veszprémi kanonok, nagyprépost adományozott.
A Szent György-templom máig legékesebb részének tekinthető, fából faragott és dúsan aranyozott szószékét 1745–60 körül adományozta Csallóköz szülöttje, Padányi Biró Márton veszprémi püspök. 1776-ban általános helynöki engedéllyel, valamint Pálffy János kegyúr jóváhagyásával megnagyobbították a sekrestyét is.
1780 óta már nem temetkeztek a templom körüli temetőbe, 1801-ben elbontották a templom melletti, „Urunk szenvedése” kápolnát, illetve az egykori temetőt körülvevő (tégla)falat is.
A 19. század legelején a templom új – a ma is látható – oltárokat kapott. Főoltárán a Mária mennybevitele festmény látható, felette a templom védőszentje, Szent György lovas szobrával. Mellékoltárain Szent István, illetve a fájdalmas Pieta ábrázolását figyelhetjük meg.1922-re közadakozásból sikerült új templomi orgonát készíttetni – a ma is látható orgona az 1754-ben készült régit váltotta. Ugyancsak 1922-ben készült a templom „Öregharangja” (felirata: Szent József könyörögj érettünk!) – korábbi harangjait az 1. világháború végén rekvirálta el a hadügy. 1925-ben terv született a templom komolyabb felújítására, háromhajóssá bővítésére, illetve tornyának teljes átépítésére, ám az anyagi okok miatt végül nem valósult meg.
A 2. világháborút követő években, a kommunizmus ideje alatt az egykori polgári Szerdahely központját alkotó templom „életterét” is megpróbálták ellehetetleníteni, a régi óvárost körötte szétrombolták, maga a szakrális hely mellé üzemet (!) telepítettek, majd panelházakkal zárták körbe.1998 és 2004 között teljesen felújították az épületet, amely új tetőzetet, színt kapott; belsejét újrafestették; restaurálták a képeket, szobrokat, és kibővítették a sekrestyéjét.

(Szöveg és képek © - In: Nagy Attila: Dunaszerdahely emlékhelyei. Historium 2013)
 

történelmi galéria

galéria

Keresés...

Lélekbalzsam

Az életet Isten adja. Tiszteljük és szeressük az emberi életet, főként a legsebezhetőbbet, amely az édesanyák méhében van.

Ferenc pápa

Tudta-e Ön, hogy...

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Prev Next

Tudta-e, hogy egy ideig a reformátusok…

2014-01-06

1631-től egészen 1647/50-ig maga a templom is a reformátusok kezére került (hogy előtte...

Tovább a cikkre

Tudta-e, mióta esperesi központ Szerdahely?

2014-01-06

Ahogyan a helység a Csallóköz egyik legfontosabb településévé vált, úgy emelkedett rangja: 1429-ben...

Tovább a cikkre

Tudta-e, milyen fontos szerepet töltött be…

2014-01-06

A 15. század eleji oklevelek a település, valamint a plébánia központi igazgatási szerepére...

Tovább a cikkre

Tudta-e, hogy mire emlékeztetett az első…

2014-01-06

Az egyhajós, kis román kori, hármas tagolású – szentély, főhajó, torony – kőtemplom...

Tovább a cikkre

Tudta-e, hogy az első szerdahelyi kőtemplom…

2014-01-06

A hagyomány szerinti 1329-es esztendőben épült fel a korábbi (valószínűleg fatemplom) helyére Szerdahely...

Tovább a cikkre

Tudta-e, hogy ki az első okiratban…

2014-01-06

Az első okiratban is említett plébánossal csak 1321-ben találkozunk: Pállal.

Tovább a cikkre

Tudta-e, hogy a korai Pozsony vármegyéhez…

2014-01-06

Tudta-e, hogy a korai Pozsony vármegyéhez tartozó Szerdahely már eléggé hamar, a 13....

Tovább a cikkre

Tudta-e, hogy templomunk a mai formáját

2013-11-01

Tudta-e, hogy templomunk a mai formáját Mária Terézia uralkodásának elején, 1742–43-ban nyerte el? Mégpedig...

Tovább a cikkre

Tudta-e, hogy kik voltak a templom…

2013-10-31

Tudta-e, hogy kik voltak a templom legkorábbi ismert kergyurai? Nem más, mint a...

Tovább a cikkre

Tudta-e, hogy a szerdahelyi templom...

2013-10-31

Tudta, hogy a szerdahelyi templom - amely valószínúleg egy kis fatemplomocska lehetett -...

Tovább a cikkre

Ki van jelen?

Oldalainkat 31 vendég és 0 tag böngészi

Egyházközségünk képeiből...

dsz_katolikus_templom
templom01
templom02
templom03
templom04
templom05
templom06
templom07
templom08
templom09
templom10
templom11
templom12
templom13
templom14
templom15
templom16
templom17
templom18
templom19
templom20
templom21
templom22_szerdahely_szive
templom23-emlekhelyek
z-felhivas01
z-felhivas02
z-felhivas03
z-felhivas04
z-felhivas05
z-felhivas06
zhazassag

Hivatalos órák, információk

Hétfő, kedd, csütörtök és péntek: 9.00-11.00,
szerda: 14.30-16.30.
Tovább az elérhetőségekre!

Információk:
keresztelés

elsőáldozás
bérmálkozás
házasság
• temetés

Dunaszerdahelyi katolikus portál

Szeretettel üdvözöljük oldalunkon a kedves látogatót – Isten hozta! Weblapunkon főképp Dunaszerdahely, illetve a régióval kapcsolatos katolikus híreket, eseményeket találhatják meg, emellett a szentmisék rendjéről, illetve azok szándékairól tájékoztatunk.
Természetesen az érdeklődők betekinthetnek közösségünk életébe, templomaink, egyházközségünk történelmébe, megtekinthetik szakrális kisemlékeinket, illetve körülnézhetnek képgalériánkban, valamint ajánlóink segítségével töltődhetnek, kikapcsolódhatnak, megismerhetik a bennünket érintő fontos eseményeket.

holy bible